vineri, 23 noiembrie 2012

Calitatile unui lider.

In linii mari oamenii pot fi impartiti in doua categorii principale: lideri si cei care ii urmeaza pe lideri. Liderii se nasc din masa celor care ii urmeaza. Un lider apare atunci cand cineva a invatat de la liderul pe care l-a urmat, i-a urmarit parcursul si i-a copiat succes, constient sau nu. Mai jos vom prezenta cinci calitati fundamentale ale unui lider.

In primul rand capacitatea de a vizualiza telurile. Zi si noapte un lider va sti exact ceea ce vrea, isi va imagina situatia placuta in care se va afla atunci cand isi va atinge telul propus. Intai rezultatul este creat in mintea si imaginatia liderului si abia apoi devine realitate. Computerul de la care citesti aceste randuri a fost mai intai in imaginatia cuiva si abia apoi a fost fabricat efectiv. Aceasta capacitate de vizualizare ii va oferi o mai mare claritate, va sti unde se afla si ce are de facut pentru a ajunge unde doreste.

A doua calitate a unui lider este perseverenta. Un lider ideal munceste in fiecare zi pentru a-si atinge telul. Nu lasa nici o zi sa treaca fara sa faca un pas cat de mic spre atingerea obiectivului propus. Fii perseverent, planifica-ti timpul in asa fel incat sa-ti dedici zilnic o ora pentru atingerea telului stabilit. Aceasta hotarare de fier si planificare matematica ofera un avantaj imens fata de majoritatea delasatoare care prefera sa-si petreaca timpul in compania unor forme de divertisment (imbogatind astfel alti lideri, cei care au conceput acele forme de divertisment si care acum culeg roadele muncii loc).

A treia calitate a unui lider este perfectionarea continua. Un lider este mereu dispus sa invete lucruri noi si chiar investeste timp si bani in propria informare si instruire. Daca vrei sa tii pasul si sa fii mereu in top, trebuie sa tii pasul si cu tehnologia. Lucrurile se schimba rapid in aceasta lume grabita, ca sa nu ramai in urma va trebui sa fii dispus sa inveti mereu lucruri noi. Un lider stie asta si va pune accent pe propria instruire.

Inconjurarea cu oameni inteligenti si capabili este o alta insusire a unui lider responsabil. Nimeni nu le stie pe toate de aceea ai nevoie de o echipa, un cerc de apropiati care se pricep la chestiuni ce te depasesc. Capacitatea unui lider consta in a gasi si a motiva o echipa de oameni competenti sa lucreze ca un tot unitar. De aceea toti oamenii politici au consilieri pe diferite probleme, nimeni nu se asteapta ca un politician ales sa se priceapa la toate aspectele societatii dar se asteapta sa promoveze oameni competenti, specialisti in domeniile lor.

In fine, cea de a 5 a calitate a unui lider este capacitatea de a forma alti lideri. Capacitatea de a transmite informatia si experienta acumulata. Desi de multe ori acestea sunt "furate" din mers de cei din jurul lui care vor deveni astfel lideri la randul lor, dupa principiu un lider nu se desemneaza si ci se impune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu